A bit of light reading...

Paskutiniu metu skaitau daug. Man tai patinka, nes labai gera įsijausti į veikėjų išgyvenimus, jų patiriamus jausmus ir įvykius. Sugalvojau parašyti apie kelias man labiausiai patikusias knygas. Dauguma jų yra skaityta visai neseniai, nes dabar daug paprasčiau atsirinkti, o bibliotekose tikrai yra pilna puikų knygų.

Anthony Burgess - Prisukamas apelsinas
Mano nuomone - klasika. Ir žvelgiant iš kitos pusės, tokias knygas labiau suprastų žmonės, kaip aš sakau, „prie meno“. Istorija netradicinė, labai puikiai atskleista esmė ir veikėjai. Norintiems pamatyti ir filmą patarčiau būtinai pirmiausia perskaityti knygą, nes filme tikrai neatskleidžiama kas tas prisukamas apelsinas. Šią skygą skaičiau gal prieš ketverius - trejus metus, idėja ir kai kurias detalės puikiai pamenu. Kažko labai apie ją neprikalbėsi, nes visgi tai tikrai nėra gražus ar mielas romanas vakaro pasiskaitymui. Deja, bet vietomis buvo gana šlykštu (filme scenos perteiktos ne ką skaniau), tačiau knyga verta dėmesio.

Colleen McCullough - Angelėlis
Paprasta, nuoširdi istorija. Vėlgi - stiprūs veikėjai, ypač Namo savininkė. Nors knyga nemažos apimties, suskaičiau ją per naktį, nes tikrai įtraukė ir sužavėjo.

Colleen McCullough - Erškėčių paukščiai
Istorija apima kelias kartas: Megės vaikystę, jos vaikų ir tėvų likimus. Viskas pateikiama labai švelniai, nenuspėjamai. Skaitant labai lengva viską įsivaizduoti - Australijos vaizdus, veikėjus, nes autorė labai gražiai viską išdėsto, neapsunkindama skaitytojo gamtos aprašymais po keliolika puslapių. Knyga vėlgi turi ekranizaciją - keturias dalis po dvi valandas. Kaip ir kiekvienu atveju, pirma patarčiau skaityti, vėliau žiūrėti filmą. Pati istorija tikrai yra labai nuostabi - išliejau upelius ašarų tiek skaitydama, tiek žiūrėdama filmą. Autorei labai didelis pliusas už tokį nuostabų romaną.

Alma Alexander - Dzin-šei paslaptys
Puiki autorės fantazija nuveda į moterišką pasaulį. Labai gerai sugalvota istorija, vaizdai, kultūros vingiai ir aspektai puikiai perteikti. Skaitant vis toliau, beveik viskuo patiki, nors šioje knygoje viskas tikrai yra išgalvota.

Carlos Ruiz Zafon  - Vėjo šešėlis
Labai įtraukianti istorija apie knygas, jų rašymą, rašytojus, kūrybą. Knygoje apstu nuostabių minčių. Viskas išdėstyta labai paprastai, koncentruotai. Veiksmas vyksta Barselonoje, mieste, kuriame lankiausi vos perskaičius šį romaną, taigi buvo labai smagu žengti gatvelėmis, kurios buvo aprašytos šio romano puslapiuose.
Romanas netrumpas, turi daug siužeto linijų, kas gale šiek tiek pradeda trukdyti skaitytojui. Kas kvailiausia, mano nuomone - romano atomazgoje viskas pradeda atrodyti tarsi meksikietiška muilo opera, kas link knygos pabaigos vėl, dėkui Dievui, išblanksta. Istorija tikrai ne tradicinė, nenuspėjama ir verta dėmesio.

Tracy Chevalier - Mergina su perlo auskaru
Štai čia man buvo išimtinis atvejis, kai pradžioje mačiau filmą, o tik daug vėliau perskaičiau ir knygą. Filmas, bet kuriuo atveju, tikrai yra mano mėgstamiausias iš visų, o knyga  nuostabi. Įtraukia, sužavi, atskleidžia tapytojo kūrimo procesą, jo apsisprendimus ir savęs vertinimą. Istorija manau yra grįsta tikrais faktais, nes toks dailininkas tikrai buvo, o dėl modelio - tarnaitės... ką gali žinoti. Labai sužavėjo, kad viskas nėra atskleista labai atvirai - paliekama fantazijos suvokti pačiam - meilė buvo, ar ne? Aš manau, kad buvo... manau tiesiog tuo metu žmonėms labiau rūpėjo garbė ir kitų nuomonė. Beje, filme yra nuostabi scena su auskaru, kai Jis Jai vėrė auskarą. Pusę laiko skaitydama knygą šypsojausi. Optimistiška, puikiai nuteikianti biografinė istorija.

Per Petterson - Vogti arklius
Kiek mačiau, ši knyga patiko mažumoms. Vieniems ji pasirodė per lėta ar per nuobodi, na o man, rami, šilta ir jauki. Matyt buvo toks metas, kai norėjosi ne kokio popsinio skaitalo, o kažko jaukaus, kai skaitai ir mėgaujiesi gamtos aprašymais (šiaip bent jau aš jų nelabai mėgstu...). Draugystė + šiek tiek meilės + nostalgija ir prisiminimai. Įspūdis labai geras ir jaukus.

Resat Nuri Guntekin - Čiauškutė 
Nesupratau knygos pavadinimo vertimo, na bet kas skaitė ar skaitys - suprasit. Pagrindinė veikėja nuostabi - ambicinga, charizmatiška, užsispyrusi ir siekianti būti laiminga. Vieno atsitiktinumo dėka ji viską jaunystę prasiblaško po pasaulį, prasikankina ir vėliau vis viena pasiekia (arba būna priversta) savo. Pamenu, prieš kelis metus sesuo man vis siūlydavo šią knygą, o pasiėmiau tik dabar. Matyt, ji laukė savo laiko. Sulaukė, buvo su malonumu perskaityta ir apmąstyta.


Manau beveik kiekviena knyga turi sulaukti savo laiko, vietos ir nuotaikos. Mėgiamų knygų, žinoma, yra dar daugiau, tačiau visų neaprašysiu, o ir nematau tikslo. Kiekvienas renkasi pagal save. Aš ne išimtis. Nesu visiška knygų žiurkė, bet jau kai skaitau, tai skaitau...