Anita Amirrezvani ● Gėlių kraujas

Oficiali anotacija:
Anitos Amirrezvani pirmojo romano puslapiuose atgyja XVII a. Persija: tarsi iš pasakos nužengia miestas, jo turgūs, lindynės ir prabangūs namai. Tai laikas, kai klestėjo kultūra ir prietarai, tai laikas, kai moterims nebuvo leidžiama gyventi savarankiškai. Netikėtai mirus mylimam tėvui, anksti dūžta keturiolikmetės mergaitės viltys ištekėti. Mergaitė tampa tarnaite pas turtingą dėdę, nuostabių šacho kilimų kūrėją. Dėdė padeda jai perprasti puikiųjų kilimų amatą, meną ir verslą. Nors mergina priversta priimti visiškai nepageidautiną laikinų vedybų sutartį, tačiau atsiskleidžia jos gabumai piešti ir kurti. Tviskėte tviskantį pasakojimą puošia su siužetu susipinančios Irano liaudies pasakos ir įstabaus persiškų kilimų meno elementų gausa. Istorija sumegzta taip pat išmoningai, kaip ir merginos audžiami kilimai. Romano tekstas žavi poetiškais vaizdiniais ir kupinais gyvybės personažais.


Labai nustebau, kai šį romaną atradau bibliotekoje. Pačiupau iškart, nors puikiai mačiau, kaip kita moterėlė viltingai nužvelgė viršelį, bet nebespėjo. Kadangi seniai norėjau jį perskaityti, tai vos pabaigusi „Puikybę ir prietarus“ čiupau šią. Perskaičiau trim prisėdimais. Man asmeniškai labai patinka knygos apie kitas kultūras, papročius, aprangą, rankdarbius... taigi ir ši nenuvylė. Romane vystosi motinos ir dukros gyvenimo istorija mirus tėvui ir moterims atsikrausčius į kitą miestą pas tolimus giminaičius... viskas būtų puiku, tačiau dukrai laikas tekėti, o giminaičio namuose jos tėra tarnaitės, neskaitant to, jog  mergina, padedama dėdės, mokosi rišti kilimus. Istorijoje įsivelia ir šiek tiek meilės, keršto,  prakeikimų ir burtų motyvų. Labai keisti pasirodė santuokos papročiai XVII a. Persijoje, kai galima sudaryti laikiną santuoką, trims mėnesiams, su galimybe ją pratęsti... o jaunikis ne tik mėgaujasi „laikina“ žmona, bet ir moka jos šeimai pinigus. Sužavėjo motinos ir dukros santykiai, dukters noras mokytis ir tobulėti.
Labai patiko aplinkos ir kilimų kūrimo aprašymai, viskas skaitant buvo tarsi užuodžiama ir matoma. Knygą tikrai rekomenduoju, nes ji labai subtili, jauki, o kiekvieno skyriaus pabaigoje yra tarsi po pasaką-apysaką, kuri suteikia knygai paslaptingumo, nes tuos pasakojimus galima labai ryškiai pritaikyti veikėjams. 

Kaina: apie 40lt, aš ėmiau iš bibliotekos.
Puslapiai: 424
Leidykla: Alma littera
Išleista: 2008 m., Vilnius