William Golding ● Musių valdovas

Oficiali anotacija:
„Musių valdovas“ – filosofinis-alegorinis romanas, išgarsinęs rašytoją Williamą Goldingą visame pasaulyje. 1983 autorius apdovanotas prestižine Nobelio literatūros premija.
Iš pirmo žvilgsnio gana neįtikėtinai skambanti „Musių valdovo“ istorija apie vaikų tarpusavio žiaurumus, pasirodo, turi visai nemenką pagrindą realiame pasaulyje.
Autorių neabejotinai paveikė kita smurto apraiška – antrasis pasaulinis karas. Istorija irgi yra šito vaisius: pamuštas lėktuvas, pilnas vaikų, savo mažuosius keleivius palieka negyvenamoje saloje. Vaikai patys išsirenka vadą, tačiau neilgam. Greit būrelis pasidalija į dvi nesutariančias grupeles ir viena jų - „medžiokliai“ - pradeda naikinti kitą, remdamiesi principu „arba prisidėsite prie mūsų, arba jus nudėsime“.


Pasakojimas labai paprastas, kalba savo nesudėtingumu kartais netgi erzinanti, tačiau pati istorija sudėtinga. Pradžioje, prisipažinsiu, nepatiko, nes mistika ir tai, kad saloje yra „baubas“ - manęs nejaudina. Tačiau istorijai apsiverčiant, vadams besikeičiant, pradėjau mėgti ar nemėgti vienų ar kitų veikėjų. Dabar man atrodo  nesuprantama, kaip galima šitaip elgtis tokiom valandom, kai reikia tiesiog išgyventi, bet žinau, kad atsidūrusi tokioje situacijoje, nebūčiau kitokia. Tik, nežudyčiau, žinoma. 
Berniukų situacija jau iš pat pradžių atrodė sudėtinga, kai būdami maži, jie staiga turi išgyventi vienui vieni, be suaugusiųjų, ypač, kai visą savo gyvenimą jie buvo mylimi ir lepinami. Ypatingai koks Kriuksis, kuris negali ištverti ilgesnį laiko tarpą be maisto, kuris negali greitai eiti, bėgti, kopti; daug kalba  ir niekas jo nesiklauso, nors ir vertėtų... o vėliau iš jo atima ir matymą. 
Pabaiga pritrenkia, nesuvokiama ir beprasmiška atrodo mirtis.
Sukrėtė. Žinojau, kokie vaikai gali būti žiaurūs, tačiau...
Rekomenduoju tikrai. Paprastai, bet kartu ir sudėtingai papasakota istorija.

Kaina: mokėjau 15lt per mugę, šiaip knygyne apie 27lt.
Puslapiai: 264
Leidykla: Vaga
Išleista: 2010 m., Vilnius