Daniel Keyes ● Gėlės Aldžernonui

Oficiali anotacija:
Knygos herojus Čarlis Gordonas netrukus leisis į žmonijos istorijoje neregėtą kelionę. Jį, gimusį su neįprastai žemu intelekto koeficientu, mokslininkai pasirenka kaip tinkamiausią kandidatą bandomajai operacijai tikėdamiesi, kad ji padidins Čarlio proto galią. Analogiška procedūra, atlikta su bandomąja pele, vardu Aldžernonas, davė labai gerų rezultatų. Eksperimentas pavyksta, Čarlio protiniai gebėjimai išauga tiek, kad pranoksta net gydytojų, sumaniusių šią metamorfozę. Atrodo, mokslininkai padarė milžiniškos svarbos atradimą. Tačiau... ar lengva pakeisti lemtį? Kas laukia Čarlio toliau?
„Gėlės Aldžernonui” — jaudinantis pasakojimas apie žmogų, kuriam per keletą mėnesių tenka nueiti viso gyvenimo kelią. 


Pirkdama šią knygą buvau girdėjusi labai daug gerų žodžių apie ją, tačiau net nenumaniau apie ką ji, o permesdama akimis aprašymą pamačiau tik žodį „peliukas“ ir nusprendžiau, kad bus arba labai įdomu, arba labai keista. Maždaug pirmas pusšimtis puslapių skaitėsi labai lėtai ir sunkiai (kas skaitys, supras kodėl), tačiau vėliau įsivažiavau. Veiksmas romane labai greitas, tiek pakilimas, tiek pabaiga. Pasibaisėtini ir tėvų tikslai auginant vaikus ir skirstant prioritetus. 
Skaitant didžiąją dalį knygų būna taip, jog į pabaigą norisi, kad greičiau pasibaigtų, nes nieko įdomaus nebeįvyksta, o šiuo atveju taip nebuvo. Buvo be galo smalsu sužinoti kaip viskas pasibaigs, nors... nujausti taip pat nebuvo labai sudėtinga. 
Iš tikrųjų, skaitant buvo kilę begalės minčių. Apie tai kokie žmonės nepakantūs. Suaugę žmonės! Jie šaiposi iš silpnesnio už save, o kai tas silpnesnis pranoksta visus kitus, jo išsigąsta. Natūralu, tačiau ar teisinga?
Ir vis viena, ar verta mokėti tokią kainą, kad būtum protingas? Aš nemokėčiau, nes bent jau žvelgiant iš Čarlio perspektyvos jis nei gerbiamas, nei mylimas, nei pripažintas nebuvo. Galų gale jis ir pats suprato, kad tebuvo laboratorinė žiurkė. Stipriai susukta istorija su skaudžiais išgyvenimais ir mokslo pasėkmėmis.

Kaina: mokėjau 14lt su centais.
Puslapiai: 360
Leidykla: Trigrama
Išleista: 2009 m.,Kaunas