Anna Gavalda ● Tiesiog drauge

Oficiali anotacija:
„Tiesiog drauge“ – tai ilgas ilgas nuostabus romanas. Gražus ir išmintingas. Apie meilę ir vienatvę. Apie gyvenimą. Apie laimę. Nepaprasta istorija, kupina juoko ir ašarų, kasdienybės, nesėkmių ir netikėtų pergalių, atsitiktinumų, laimingų ir nelabai.
Visi personažai – gana paprasti žmonės. Jauna dailininkė, naktimis valanti biurus, mikčiojantis kompleksuotas aristokratas, užsispyrusi močiutė ir jos vaikaitis virėjas, nepraustaburnis donžuanas. Gyvenimo klipatos. Be dabarties ir ateities. Vienintelis juos jaudinantis klausimas – kaip toliau gyventi? Ir ar verta? Ana Gavalda nusprendė, kad į šituos klausimus atsakys likimas. O likimas suveda juos į didžiulį butą, po vienu stogu, kur jie tik drauge suranda savo laimę. Drauge jie stiprūs. Drauge jiems gera. Drauge jie pasitiks visas pergales, pralaimėjimus ir bus didžiojo žaidimo, kuris vadinasi „gyvenimas“, nugalėtojai.


Be proto graži istorija su labai pažįstamomis peripetijomis. Mano pačios gyvenime yra buvęs panašus „perversmas“, kai maniau, kad jau viskas, o tada tiesiog atsirado žmonės, kurie mane ištraukė. Matyt dėl to labai lengvai įsijaučiau į visų veikėjų mintis, sąmonę, jų poelgiai tapo lengvai suprantami. Senutė Poletė, išgyvenusi tiek, tačiau vis tiek aukštai iškelta galva ir šviesaus proto... Išprotėjusi menininkė Kamilė, apie kurią pagrinde ir sukasi visas romano veiksmas. Nukvakęs istorikas Filiberas, kuris bijo net pačio savęs, tačiau iš tiesų yra daug įdomesnis ir stipresnis personažas nei gali pasirodyti iš pirmo įspūdžio. Na ir didysis „erelis“ minkšta širdimi - Frankas. Visai netyčia Kamilė atsiduria su dviem trenktais vaikinais po vienu stogu ir vėliau suvokia, kad be jų gyventi negali. Kaip ir jie be jos. Bent jau man skaitant viskas atrodė taip natūraliai, taip lėtai besivystantis veiksmas visai netrukdė, netgi suteikė visai istorijai tokio šarmo, kokį gali sukurti ko gero tik prancūzai. Beje, visus 500psl. maniau, kad Kamilė su Franku turi susikūkuoti, bet rašytoja malonumo labai anksti nesuteikė, kas vėlgi, man labai patiko, nes jei būtų reikėję du šimtus puslapių skaityti jų seilėjimusis, viskas taptų daug banaliau ir daug mažiau įdomu. Labai jaukus romanas su nuspėjama pabaiga, arba tiesiog viską radau tarp eilučių anksčiau laiko... vietomis juokiausi balsu, nes dialogai labai gyvi ir įdomūs. Išties, gana liaupsių, paskaitykit patys.

Kaina: apie 50lt
Puslapiai: 535
Leidykla: Alma littera
Išleista: 2008 m.,Vilnius