Erin Morgenstern ● Naktinis cirkas

Oficiali anotacija:
Šis cirkas atvyksta netikėtai, nepranešęs. Be išankstinių skelbimų. Tiesiog vakar jo nebuvo, o šiandien jau yra. Ir atsidaro jis tik naktį. Palapinėse su baltais ir juodais dryžiais žiūrovų laukia stebuklai, nuo kurių gniaužia kvapą: ledinis sodas, labirintas iš debesų, ugnimi kvėpuojantys popieriniai drakonai, gimnastai, telpantys į nedideles stiklines dėžes...
Šių stebuklų autoriai – du jauni iliuzionistai, Selija ir Markas, ir šis cirkas jiems – tik arena, kurioje grumiasi jųdviejų vaizduotė ir galia. Nuo vaikystės tik tokiam gyvenimui, tik tokiai dvikovai juos ruošė paslaptingi mokytojai, žaidž iantys neperprantamą, jiems vieniems žinomą žaidimą. Ir Selija su Marku net nenumano, kokią šio žaidimo pabaigą jų mokytojai yra jiems sugalvoję...
Selijos ir Marko dvikova nuožmi. Ir visgi nutinka tai, ko niekas nelaukė – jaunuoliai įsimyli vienas kitą. Neapdairiai, beprotiškai, stebuklingai – nuo jų meilės įsižiebia žiburiai, o kambarys įkaista, kai jų rankos susiliečia.  
Bet ar jaunuolių meilės pakaks, kad būtų nutrauktas žiaurus žaidimas, nuo kurio priklauso ne tik jų pačių, bet ir visų cirke esančių – ir talentingų akrobatų, ir net cirko savininkų – likimai?


Graži, raiški kalba nuo pačių pirmų puslapių. Įtaigūs ir įdomūs veikėjai. Ko daugiau galima norėti iš populiaraus romano? Kiekviena knyga sužavi savaip: vienos jų savo siužetu, kitos veikėjais, trečios – detalėmis. Visada mėgau knygas apie magiją, o visi mane pažįstantys žino, jog Harį Poterį skaičiau dešmtis kartų… na o „Naktinis cirkas“ – kitokia, užburianti, ypač tas besimėtantis siužetas verčia skleisti puslapius taip greitai, jog nė nepajunti kaip pasieki kulminaciją. 
Ant romano viršelio ir puslapiuose visur grafiškai pavaizduoti laikodžiai, kurie, nepriėjus laikrodininko siužetinės linijos nieko nereiškia, o vėliau suvoki, kokie jie svarbūs visam kūriniui. Laikrodininko linija tokia subtili ir įdomi, jog negali neaikčioti iki pačios pabaigos… Paskutiniu metu istorijos bei filmai susiję su magija mane nuvilia, o šis romanas viską reabilitavo, ypač mano tikėjimą cirku. Nesu naivi, suvokiu, jog tokio cirko realybėje nebūna (o gal?), tačiau mano laki vaizduotė man kuo puikiausiai suteikė šansą pakeliauti po visas cirko palapines, susipažinti su dvyniais Keistučiu ir Meilute, tiek su svarbiausiais veikėjais – Marku ir Selija. 
Be visų  smulkesnių detalių buvo labia įdomu stebėti kitų veikėjų bandymus suvokti, kas sieja Marką su Selija – tik žaidimas ar šis tas daugiau… kadangi tradiciškai nebuvau skaičiusi romano anotacijos, nežinojau kuo jų santykiai pasibaigs, tačiau ir numanyti sunku nebuvo nuo pat pradžių… 
Nesinori daug atskleisti apie siužetą ar veikėjus, tačiau palapinėje su buteliukais pabūvoti norėčiau net aš… Stichijų priešpriešos, burtai, magija, meilė, skoniai ir kvapai, stiprūs ir įdomūs charakteriai… gal būčiau norėjusi šiek tiek tikslesnės atomazgos, ypač apie antraplanius veikėjus, tokius kaip Cukiko ar būrėją. 
Bet vėlgi, jei vertinti kaip populiarų romaną, patiko labai, nors abejoju, ar kada nors jis taptų klasika.

Kaina: knygyne apie 40lt, gavau dovanų :)
Puslapiai: 376
Leidykla: Alma littera
Išleista: 2012 m., Vilnius