Jojo Moyes ● Aš prieš tave

Oficiali anotacija:
Lu Klark žino, kiek yra žingsnių nuo autobusų stotelės iki jos namų ir kad jai patinka dirbti miestelio arbatinėje. Ne paslaptis jai ir tai, kad ji turbūt nemyli savo vaikino Patriko.
Tačiau Lu nė nenumano, kad netrukus neteks savo mėgstamo darbo ir kad jai atsivers naujo žinojimo horizontas bei gniaužianti kvapą iki tol nepatirtų jausmų gelmė.
Vilas Treinoras žino, kad po motociklo avarijos prarado norą gyventi. Žino, kad dabar viskas atrodo menka ir atgrasu. Taip pat jis žino, kaip šiai beprasmybei padaryti galą.
Tačiau Vilas nežino, kad netrukus į jo pasaulį įsiverš nuostabioji Lu. Ir nė vienas iš jų nenutuokia, kaip juodu abu pakeis lemtinga akistata su neįprasta galimybe vienas kitą turėti arba visam laikui prarasti.



Labai seniai skaičiau tokią įtraukiančią knygą, su tokiais ryškiais veikėjais ir stipriu siužetu. Sukrėtė iki širdies gelmių ir privertė susimąstyti, kiek daug mums yra leidžiama pasirinkti - ką valgyti, ką rengtis, kur keliauti; netgi tokios smulkmenos, kai norime atsigerti, tą galime padaryti, kai norime miegodami apsiversti, taipogi galime tą nedelsiant padaryti. 
Kalbant apie Vilą, jam visa tai nėra paprasta - buvęs ekstremalas, keliautojas, staiga netenka visos savo gyvenimo prasmės, kai išėjęs į gatvę yra partrenkiamas motociklo ir praranda galimybę pasidaryti kad ir smulkiausius darbelius, nes yra paralyžiuotas ir vargu ar kada nors pakils iš invalido vėžimėlio. Skaudu skaityti ir apie tai, kaip jis absoliučiai neprisileidžia žmonių, kaip nenori gyventi. 
Ir, žinoma, kaip gi šis romanas be spalvingosios Lu, kuri tarsi apverčia Vilo gyvenimą aukštyn kojomis, kai yra pasamdoma tarsi būti Vilo drauge. Kontranktas - keistas, tik pusmečiui, iš pradžių gali nelabai suprasti kodėl taip yra, tačiau... viskas pradeda su laiku aiškėti. Labai liūdna, apmaudu, visas šeimos bandymas padėti, suprasti, atkalbėti žmogų nuo to, kam bet kuriuo atveju ir pasiryžti turėtų būti labai sunku. Romano pabaigoje atrodė jau nebe taip pilka, jau šviesiau... tačiau buvau tikra, kad ši istorija vis tiek laimingai nesibaigs. 
Skaitant mane žavėjo Lu užsispyrimas ir visos dedamos pastangos - su vienu vieninteliu tikslu - išsaugoti (išgelbėti) Vilą. Visos jos kelionės ir planai, į kuriuos Vilo mama iš pradžių žiūrėjo taip skeptiškai ir su baime, pabaigoje jau atrodė, kad veikia, kad Vilas vėl panoro gyventi.... 
Deja, numanau, jog pati Vilo vietoje pasielgčiau lygiai taip pat. Ir tiesiog labai tikėčiausi, jog mano šeima tą supras ir mane palaikys.
Sukrėtė tiek, kad perskaičiusi liejau ašaras dar gerą valandą. 


Kaina: ~20lt (pirkau Maximoj su akcija :))
Puslapiai: 431
Leidykla: Jotema
Išleista: 2012 m., Kaunas