Herbjørg Wassmo ● Šimto metų istorija

Oficiali anotacija:
Garsioji norvegų rašytoja Herbjørg Wassmo romane „Šimto metų istorija“ atskleidžia nepaprastus trijų moterų likimus. Viena pagrindinių knygos herojų gimsta tais pačiais metais kaip ir pati knygos autorė. Herbjørg  Wassmo gyvenimo fragmentai pinasi su viena romano siužetinių linijų, ir iš viso to gimsta istorija apie mergaitę su geltonu pieštuku.
Rašytojos prosenelė, senelė ir motina – tai Sara Susanė, Elida ir Jordisė. Romanas „Šimto metų istorija“ pasakoja apie jų gyvenimus, pagimdytus vaikus, vyrus, kuriuos jos mylėjo, ir tuos, kuriuos jos gavo. Knygos herojė nuo gyvenimo realybės slapstosi tvarte. Kad būtų lengviau viską ištverti, geltonu pieštuku rašo dienoraštį. Mergaitė pasaulį išvydo 1942-aisiais, o prieš šimtą metų gimė stiprioji Sara Susanė, jos prosenelė, vėliau pozavusi angelą Lofoteno katedros altoriaus paveikslui.
„Šimto metų istorija“ – knyga apie visų šių moterų ilgesį ir vargus, svajones ir laisvės troškimą.


Visiškai kitokia nei kitos skaitytos šios autorės knygos. Paprasta, nuoširdi, vietomis moterų būdavo gaila, vietomis jos pasirodydavo naivokos. Bet kuriuo atveju kaimo gyvenimas, karas, moterų likimai susipina ir kuria labai įtaigią ir įdomią istoriją. 
Šis romanas man patiko dėl daugiasluoksniškumo, dėl daugelio veikėjų, kurie pasirodė paslaptingi, su intriga ir nenuspėjami. Kad ir pastorius, tapęs Sarą Susanę - kaip ir buvo aišku apie visus jausmus, tačiau viskas taip ir nebuvo iki galo atskleista. 
Bet kuriuo atveju, Wassmo rašymo stilius kaip visada įtraukiantis ir nepaleidžiantis, tačiau Dinos knyga man patiko kur kas labiau, o skaitant šią knygą labai patiko, kad Dina ir jos sūnus Benjaminas buvo paminėti ir taip pat iš dalies bent jau sūnus buvo įtrauktas į veiksmą. Užsimaniau perskaityti kitas dvi Dinos knygos dalis, nes pasiilgau ramaus skandinaviško rašymo stiliaus. 
Kalbant apie "Šimto metų istoriją", knygą tikrai rekomenduoju, ypač mėgstantiems senas istorijas apie gimines, jų santykius.

Kaina: ~40lt (pati pirkau už 15lt padėvėtų knygų namuose:)) 
Puslapiai: 456
Leidykla: Alma littera 
Išleista: 2011 m., Vilnius