Ispanija. IV dalis - Caesaraugusta

Visi gali pasigooglinti, bet specialiai apie Zaragozos atsiradimą, įsikūrimą ir pavadinimą tikrai neteko domėtis. Ir net gyvenant čia, vargu ar būčiau sužinojusi, kodėl Zaragoza yra Zaragoza, jei nebūčiau aplankiusi Cezario Augusto paliktų relikvijų. Tiesą pasakius jau kelias dienas sukau galvą nuo ko čia pradėt rašyti - ar romėnų ar arabų, bet labai protingai sumąsčiau pradėti chronologiškai. Zaragoza, tai vienintelis išlikęs nuo romėnų laikų miestas, pasilikęs savo įkūrėjo vardą. Caesaraugusta, kaip manoma, buvo įkurtas 25-12a.pr.Kr. 

Cezario Augusto palikimo mieste daug, dalis jo atrasta ir atkasta visai neseniai - vienas jų - romėnų forumas, kurį galima pamatyti nusileidus į požemiuose įrengtą muziejų. Išsilaikęs sąlyginai neblogai ir pamatyti tokį visai įdomu. Įrengtame muziejuje daug įvairių hipotetinių projekcijų, kaip kai kurios dalys galėjo atrodyti ar atrodė. Tuomet išlikę amfiteatro likučiai, palikę man didžiausią įspūdį, nes Romoje bent jau kol kas nesu buvusi...









Ir kiti du punktai, iš kurių nuotraukų neturiu - uosto muziejus, kuriame parodyta kaip buvo tiekiamas vanduo, kaip buvo komunikuojama ir perduodama produkcija ir panašiai. Ir viešosios vonios - pirtys. Nefotografavau, nes jos neautentiškos. Vėl gi, yra projekcijos ar numanomos idėjos, kaip jos turėjo atrodyti, ir yra sukonstruotos jau šiuolaikinių plytelių, akmenų ir kitų medžiagų pagalba.

Kaip jau galima suprasti, įdomiausi pirmi du taškai, labai autentiški, poroje vietų pasijutau netgi labai keistai, tačiau džiaugiuosi, kad galėjau pabūti ten, kur prieš tūkstančius, net ne šimtus, o tūkstančius metų, vaikščiojo Cezaris Augustas. 

Labai džiaugiuosi, kad turiu galimybę gyventi tokiame įdomiame mieste.